Hvem betaler den coronaaflyste fest?

“Vi bliver desværre nødt til at aflyse bestillingen af fest til 60 konfirmationsgæster…”; “Messen bliver udsat til 2021…” og lignende beskeder er i marts/april/maj dagligdag for alle, der har bestilt eller meldt sig til arrangementer.

Hvad er problemet med aflysninger?

Hvad nu, hvis man havde indbetalt et depositum? Eller hvad nu, hvis arrangøren allerede har betalt SINE leverandører – og er afhængig af at få betaling for den fest eller udstillingsmesse, slutkunden skulle have?

Hvem skal vi holde med – hvem har mere ret end den anden, nu, da ingen har bestilt en viruspandemi?

Det er et mega godt spørgsmål, hvem vi skal holde med.

Og svaret er ikke enkelt, for heller ikke indenfor juraens verden har vi før prøvet en viruspandemi eller en krise med lignende udfordringer.

Du skal vælge én af tre veje

Hvis det nu er dig eller en af dine venner eller forretningsforbindelser, der har et problem med betaling for en aflyst fest eller en udskudt udstillingsmesse, så kan du vælge

  • at undersøge de juridiske betingelser, der er aftalt… og gå rettens vej, hvis din aftalepart ikke er enig med dig i din fortolkning af betingelserne
  • at forsøge at forhandle en acceptabel løsning hjem
  • at afskrive pengene/kravet, fordi ingen af de øvrige to muligheder er attraktive.

To gode betragtninger, hvis du vælger forhandlingsvejen

1) Firmaer og private er alle i samme båd i coronatiden: Ingen har bedt om en krise som denne; og staten kan ikke udstede hjælpepakker til enhver situation eller for en uvis fremtid.

Malet med den brede pensel kommer vi alle til at betale en del af regningen – i forskelligt omfang; det er klart.

Betragtningen om, at vi alle kommer til at betale en del af regningen er god at have med ved forhandlingsbordet, fordi det er svært at være uenig i den og fordi forhandlingen så kommer til at handle om, HVORDAN omkostningen skal fordeles og ikke OM omkostningen skal fordeles.

2) Den anden betragtning, jeg vil give dig er, at du skal interessere dig for din aftaleparts situation. Hvad har de allermest brug for lige nu? Nye kunder? Omkostningsdækning? Opmærksomhed på de sociale medier? Bedre adgang til medarbejdere? En leverandør?

Hvad skal du bruge den anden betragtning til? TIL AT FÅ NOGET MERE AT FORHANDLE MED.

Penge er jo ikke bare… penge. Meget – for eksempel nye kunder – kan være meget mere værd end at få en regning betalt, hvis det nu har ringe udsigter at få begge dele. Og MÅSKE kan DU hjælpe aftaleparten med noget af det, der virkelig betyder noget for vedkommende.

Og når du har interesseret dig for den andens behov, er det din tur til at fortælle, hvad DU har mest brug for LIGE NU i denne situation.

På den måde får I mere at forhandle om. Og lur mig, om ikke I kan strikke en løsning sammen, der faktisk blev endnu bedre, end den, I kom for.

Det kaldes interessebaseret forhandling. Det er grundprincippet i mediation. Og du kan selv udføre det!