Hvad bringer dig op i det røde felt?

ALLE – som i ALLE – mennesker har nogle ømme punkter. Når disse punkter berøres af de forkerte mennesker på den forkerte måde på det forkerte tidspunkt og med de forkerte ord kan vi blive vrede, kede af det, tavse eller afvisende.

Hvis vi hver især er klar over vores ømme punkter, kan vi nemmere håndtere andres berøring af dem.

Hvorfor skal vi være opmærksomme på vores ømme punkter?

Vi bør kende vores ømme punkter for at undgå at havne i “det røde felt”; altså der, hvor det er vanskeligt at træde væk fra igen.

De fleste vil gerne undgå at græde foran chefen, skælde ud på medarbejderen eller undlade at give feedback i en situation, hvor det blev forventet af os. For eksempel.

Og der er det for sent at fortryde.

Og hvad gør jeg så, når jeg kender mine ømme punkter?

Vi kan enten

  1. forberede os forud for en situation, der kan bringe os op i det røde felt eller
  2. italesætte overfor faste samarbejdspartnere eller relationer, hvor vi har et ømt punkt.

Forberedelse kan for eksempel ske ved at formulere nogle spørgsmål i stedet for at risikere at gå til angreb. Så frem for blot at møde uforberedt op til et møde, kan en liste med spørgsmål sort på hvidt dels give vores øjne noget at hvile på; dels hjælpe os til at stille spørgsmål i stedet for at reagere impulsivt på noget, der sker i mødet.

Italesættelse kan ske ved åbent og ærligt at fortælle vores relationer, at “jeg har det svært med at modtage kritik i det projekt”; “jeg bliver utålmodig, hvis tidsplanen skrider”; “der er stadig en del fra den periode, vi har til gode at få snakket ud om” og lignende. Ud over at være selvindsigtsfuldt giver det samtaleparten en mulighed for proaktivt at forebygge et sammenstød.

GOD FORNØJELSE med at håndtere det ømme punkt.