Hvorfor skal du være forsigtig med at bruge ironi?

Du er godt nok sjov” (Du er overhovedet ikke sjov. Tværtimod!). Det er godt nok billigt, det der (Hold da op, det er urimeligt dyrt!) “Fedt, at vi skal til personalemøde igen” (hold da k…, hvor jeg ikke gider. Det er spild af tid!)

Kan du høre dig selv eller en kollega sige sådan OG MENE sådan… eller tilsvarende? Med et smil på læben og ingen, der er i tvivl om, hvad der menes?

Ironi er sjovt

Vi bruger ironi for at sige noget sjovt, og vi gør det ved at sige det modsatte af, hvad vi mener.

Se eksemplerne ovenfor, hvor udsagnene i parenteserne er det, vi mener og det i anførselstegnene er det, vi i virkeligheden mener.

Det herlige ved at bruge ironi er, at vi via ironien kan overdrive eller underdrive. Og over- eller underdrivelser fremmer som bekendt forståelsen.

Fremmer ironi forståelsen?

Hvis der blot er den mindste tvivl hos modtageren af ironien, så fremmer ironi ikke forståelsen. Så fremmer ironien MISforståelsen. Og det var jo ikke meningen; eller var det?

Var ironien i virkeligheden brugt af os, fordi vi ikke helt vil stå ved det, vi siger?

Hvad skal jeg så sige, hvis ikke jeg skal bruge ironi?

Hvad nu, hvis vi i ovennævnte eksempler i stedet siger:

“Jeg oplever ikke, at du er sjov. Faktisk bliver jeg skuffet over det, du siger” (første udsagn).

“Jeg synes faktisk ikke, at man får værdi for pengene” (andet udsagn).

“Personalemøderne er efterhånden en gentagelse af tidligere møder. Jeg ville hellere bruge tiden på noget andet” (tredie udsagn).

Men så bliver det hele da så kedeligt…

Ja, måske bliver det kedeligt, hvis ikke vi bruger ironi. Og det skal det ikke være.

Men prøv at tænke over, HVORFOR du bruger det, før du bruger det næste gang. Hvis det er fordi du ikke helt vil stå ved det, du siger, så vent hellere med at sige noget, til du tør sige din ærlige mening.