I en forhandlingssituation: Drop at stille KRAV

Ikke mindst når vi er godt oppe at køre over en lidt for smart leverandør, en modvillig medarbejder eller en stridbar nabo, så er vi klar med vores KRAV, når dialogen om en løsning skal tages.

Krav i forhandlingen

Vi er klar med vores KRAV, for vi vil gerne være konkrete; vi føler det måske ubehageligt at skulle mødes ansigt til ansigt med ham/hende – og så gider vi ikke bruge mere tid en højst nødvendigt på denne irriterende akilleshæl, der helst bare ikke burde være der!

Mit råd er at droppe at stille KRAV

Når vi stiller KRAV, kommunikerer vi reelt til den anden, at intet er til forhandling og at vi ved bedst.

I den anden parts øjne er det det samme som at sige, at vi under ingen omstændigheder anerkender, at den anden kan have andre (lige så gyldige) synspunkter.

Vil vi ikke selv slå bak ved sådan en udmelding?

Fortæl i stedet om dine interesser

Hvis du i stedet giver forklaringen bag dit synspunkt, nemlig hvad dine interesser reelt er, skaber du lydhørhed.

Du giver nemlig en beretning; en historie, noget af dig selv.

Og det skal du have råd til at investere i at få en løsning, også selvom du føler, at du måske “blotter” dig!

Med tre eksempler…

Den lidt for smarte leverandør

Drop, at du kræver prisen på leverandørens varer sat ned.
Fortæl, at du er irriteret over hele to prisstigninger indenfor et år uden varsel, og at du nu tjener forbavsende lidt på dem ved videresalg. Du har nu brug for TID til at undersøge markedet, og du vil gerne have en genforhandling. Hvor lang tid vil leverandøren give dig til disse undersøgelser, og kan I i mellemtiden rulle prisen tilbage til før seneste prisstigning?

Den modvillige medarbejder

Drop, at du VIL have din medarbejder til at gå op i tid.
Fortæl, at virksomheden har brug for mere arbejde af, det, hun kan og at du synes, hun gør det godt. Spørg, om hun vll bidrage til at opnormere. Vil hun ikke det, så find en anden løsning (ingen er tjent med en presset eller – i værste fald – sygemeldt – medarbejder).

Den stridbare nabo

Drop, at du VIL have en ligusterhæk i skel til erstatning for det gamle raftehegn, som er rådnet væk, også selvom du er MEGET uenig i, at naboen ønsker et nyt raftehegn til erstatning for det gamle. Hold i øvrigt et øjeblik fast i den gode nyhed, at I er enige om, at der skal sættes noget andet op og at I selvfølgelig betaler halvdelen af udgiften hver.
Fortæl, at du i virkeligheden holder mest af levende hegn og begrund det. Vær åben overfor at tale om forskellige arter af levende hegn og giv faktuel information om fordele/ulemper ved hver enkelt.
Hvis naboen stadig VIL have fast hegn igen, så må I tage nogle flere møder, hvor DU lytter til NABOENS interesser 😉