Nabokonflikter skal løses af parterne selv

Høj musik, hækproblemer og nedfald fra træer. Fyldte skraldespande, rod og støj fra plæneklipper.

Alle har vi oplevelser med naboadfærd, der går os på.

Hvad skal du gøre?

Mange vælger at fortie problemet. Andre vælger at glatte ud og sætte et (uægte) smil op i den tro, at så retter naboen ind.

Men hvad skal din nabo rette ind i forhold til? Hun eller han ved sandsynligvis ikke, hvad der går dig på.

Derfor skal du fortælle din nabo, at noget går dig på. At musikken fra teenageværelset for tiden er for høj. At plæneklipperen larmer på netop det tidspunkt, hvor I hver søndag har familiefrokost. Eller hvad det nu måtte være.

Giv naboen tid til at fordøje din oplysning. Og lyt til, hvad vedkommende siger.

Fortæl derefter, hvad det gør ved dig. “Jeg har problemer med at sove til høj musik”. “Søndag middag er eneste tidspunkt, vi har sammen allesammen. Det tidspunkt er ligesom helligt”. Eller lignende.

Vær sikker på at blive hørt. Vær sikker på, at naboen er klar til at høre om dit problem.

Når naboen får rum til at lytte til dit problem, bliver det nemlig et fælles problem, som du gerne vil medvirke til at løse.

Jeg vil vædde en havebajer på, at det herefter er ganske nemt at finde en fælles løsning.

Hvad bør du ikke gøre?

Det mest proaktive og hensigtsmæssige er at opbygge en god relation i fredstid, når man selv flytter til et nyt område, eller får en ny nabo.

Dermed også være sagt, at du ikke skal vente med at tage kontakt til naboen, når først du er frustreret; måske endda vred. Er du først dét, er det svært ikke at signalere din vrede og dermed bebrejdelse.

Ingen af os kan lide at blive bebrejdet, og da slet ikke noget, vi bare gør i vores daglige liv på den hjemlige matrikel!
Erfaring viser også, at når vi bliver bebrejdet, lytter vi ikke  – og dermed er der endnu længere til en fælles løsning.

Hvorfor skulle det være anderledes, hvis det er naboen, vi taler om?

Tag ansvar og initiativ

Med ønsket om et fredfyldt naboskab skal opfordringen herfra lyde, at du skal tage ansvar for at skabe de rammer, du trives i. Og at initiativet er dit.

God fornøjelse!