Små justeringer kan spare dig for konflikter

Hvis lidt ekstra opmærksomhed kan spare dig for konflikter, hvorfor så ikke prøve?

Alle mennesker har en “prik” med noget. Altså en anstødssten, som – hvis der bliver trådt på den – springer op og rammer en anden (eller dig selv!)

Anstødsstenen kan for eksempel være, at du bliver provokeret af, at nogen altid kommer for sent til møder. Eller at der holdes for lange møder. Eller at én altid bliver firkantet, når et bestemt emne berøres.

Der er lige så mange eksempler, som der er mennesker!

Hvis du bliver opmærksom på, hvad din “prik” er, er der stort potentiale heri. Så kan du nemlig lave en nødvendig justering.

Det vil jeg give et eksempel på her:

Et succesfuldt software-firma i vækst er ejet af to fremadstormende founders.

De har det seneste år – hvor virksomheden er vækstet meget hurtigt – oplevet nogle voldsomme indbyrdes sammenstød.

De vil nu tage hånd om det, fordi det nødig skal eskalere til at blive ødelæggende for firmaets fremdrift og deres egen trivsel.

Efter en kvalificeret snak viser der sig et mønster: De voldsomme sammenstød er altid opstået under udlandsrejser, og de er altid udløst af uenighed om, hvornår måltider skal indtages, hvilken transportform og -rute, der skal benyttes og lignende lavpraktiske ting.

Det viser sig ved nærmere eftertanke, at founder 1 bliver meget utilpas, når han mærker sult. Og når han under en rejse vil finde et sted at spise hurtigst muligt, oplever founder 2 det ofte forstyrrende eller ubelejligt, fordi det ikke er aftalt og fordi han er fokuseret på noget andet (og endnu ikke er sulten).

Ved nærmere eftertanke viser det sig også, at de begge – i rejser sammen med andre – altid har førertrøjen på, når der skal findes vej.

Denne rolle påtager de sig begge, når de rejser sammen, og det provokerer founder 2 helt vildt at blive udfordret på hans vejvisning Han reagerer ved (oplever founder 1) at være bedrevidende, og det stejler founder 1 på!

Hm…

Det kan være nogle helt dagligdags spørgsmål, der udløser sammenstød mellem kolleger eller forretningspartnere.

Hvad skulle der til for at justere problemet?

De to forretningspartnere har nu aftalt, at de skal planlægge deres rejser i detaljer hjemmefra, så de ikke står i samme situation på næste forretningsrejse.

Voila!

Jamen er den justering ikke bare mega banal?

Jo, den justering er mega banal. MEN DET ER PROBLEMET IKKE, og det kaldte på håndtering.

De to founders havde ikke tænkt på, at der var et mønster i, hvordan de voldsomme sammenstød opstod.

De to founders havde heller ikke tænkt på, at de har hver deres “prik”, når de er ude at rejse.

Og endelig fyldte sammenstødene så meget i deres daglige samarbejde, at det tog fokus væk fra at finde en løsning.